24.01.2015 DZIK JEST DZIKI ALE DOBRY (Lublin)

24 stycznia 2015 godz: 17:00


Strzelać czy nie strzelać - oto jest pytanie... które zadaje sobie nasz Prezydent. My nie mamy wątpliwości – strzelać, ale potem pojeść popijając dobrym winem w dobrym towarzystwie. Dylematów tych pozbawiony jest również Paweł Ostaszewski. Z zapałem strzela, a co ustrzeli to gotuje, dusi, piecze. A że właśnie okazał się po raz kolejny skutecznym łowcą, postanowił popisać się również jako kucharz przed szerszym gronem. Zachęceni przez niego dobraliśmy wina i zapraszamy w najbliższą sobotę (24. stycznia) na godzinę 17.00 do winoskładu aby:

pojeść
 - bigos z dziczyzny różnej (sarna, jeleń, dzik)
 - gulasz z łopatki jelenia
 - pieczeń z szynki dzika

oraz popić

 - Koves Furmint 2010 od Arvaja Janosa – esencjonalne wino z gron pochodzących z jednego wzgórza; jedno z trzech najlepszych win od jednego z dwóch najlepszych winiarzy w Tokaju;
- Jano Cuvee również od powyższego – zupełnie obłędne wino z późnego zbioru wykonane ze zdrowych gron wybieranych ręcznie spomiędzy gron pokrytych szlachetną pleśnią;
- GRANDE ESCOLHA Alvarinho Vinho 2010 Verde z Adega de Moncao – może się wydawać, że Vinho Verde w tym towarzystwie to jakaś pomyłka podobnie jak jego rocznik; a nie! Oto najlepsze wino od jednego z najlepszych producentów win tego typu; jak się ma do dziczyzny?

Aaaa... kto przyjdzie zobaczy, a właściwie posmakuje;
- BIG BAND Egri Bikaver Superior 2009 od Petreniego Atilli – jeden z najlepszych bikaverów z bardzo dobrego dla egerskich win rocznika;
- SHOTFIRE QUARTAGE Barossa 2010 – australijski kupaż Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec i Merlot
- BAROLO 2009 z winnicy Batasiolo – solidne wino z najwyżej cenionego włoskiego rejonu winiarskiego.

Koszt uczestnictwa w degustacji – 140,- pln od osoby (płatne na miejscu).

Prosimy o zgłoszenie chęci uczestnictwa do soboty do g. 10.00:

- telefonicznie - 81 501 50 83 lub 503 182 407;
- mejlem - winoskad@montedivino.pl
- osobiście w winoskładzie.

Zdrowie!