19.11.2015 KONFERENCJA - PRODUKCJA I SPOŻYCIE WINA I CYDRÓW (Kraków)

19 listopada o godzinie 10:00
 
 
Konferencja to:
- Spotkania z czołowymi polskimi specjalistami z zakresu enologii
- Wykłady na temat warunków sprzedaży i promocji polskiego wina
- Okazja do zdegustowania win z małopolskich winnic
- Wykłady na temat historii i tradycji winiarstwa w Małopolsce i jego udziału w tworzeniu się kultury kulinarnej tej części Europy
- Spotkanie z przedstawicielami mediów branży winiarskiej i lifestylowej
- Spotkanie z czołowymi firmami w branży winiarskiej

Bilety:
http://konferencjamje.evenea.pl/
 
Harmonogram konferencji:
10:00-10:40 - Szczepy uprawiane w Polsce i historia ich uprawy - Roman Myśliwiec
10:40-11:20 - Seminarium o starych odmianach jabłek i ich przetwórstwie. Zastosowanie chwastów małopolskich
w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym – Agnieszka Wyrobek-Rousseau
11:30-12:10 - Ekonomia produkcji wina w Polsce. Omówienie rynku konsumenckiego i możliwości sprzedażowych polskiego wina – Wojciech Bosak
12:20-13:00 - Muzyka i wino – Grzegorz Turnau
13:00-14:00 - przerwa na lunch
14:00-14:45 - Łączenie polskich win z polskimi potrawami regionalnymi. Polskie wino w kartach win i specjalistycznych sklepach winiarskich – Tomasz Prange-Barczyński (Magazyn Wino) i goście
15:00-15:45 - Potyczki winiarskie prawno-celne – Radosław Froń, Grzegorz Owca, Zbigniew Krzyżak (Winnica Chodorowa)
16.00-16:45 - Kultura wina w Polsce – odzyskiwane dziedzictwo dr hab. Paweł Polak
17:15-19:00 - Degustacja komentowana win polskich – Maciej Nowicki (Winicjatywa) i Mariusz Kapczyński (Vinisfera)
20:00 - Afterparty – Piwnica pod Baranami – DJ Mysteron