28.09.2016 II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA (Kraków)

28 wrzesień w godzinach 12.00-22.00


II Małopolska Jesień Enologiczna 2016

Po raz drugi w Krakowie świętujemy wino i winiarstwo!
Kontynuując sukces zeszłorocznej edycji tym razem szczególną uwagę zwrócimy na wpływ europejskiej tradycji winiarskiej na Kraków i Małopolskę.
Cykl imprez związanych z drugą edycją Małopolskiej Jesieni Enologicznej zainaugurujemy 28 września 2016 trzema wyjątkowymi degustacjami w formule Masterclass, które odbędą się w Sali Cnót w Pałacu Biskupa Erazma Ciołka. Oddziale Muzeum Narodowego w Krakowie przy ulicy Kanoniczej 17 w Krakowie
Uczestnicy tego wydarzenia będą mieli okazję poznać tradycję i historię winiarstwa Rumunii, Austrii i Włoch.
Gośćmi spotkania będą Konsul Honorowy Austrii w Krakowie pan Andrzej Tom
biński, przedstawiciel Izby Gospodarczej Austrii w Warszawie pan Karl Schmidt oraz przedstawiciel Accademia del Barolo i Dyrektor naczelny- dyrektor ds. marketingu Poderi Gianni Gagliardo pan Stefano Gagliardo
Dzień zakończymy uroczystą kolacją w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami.

To nie koniec winiarskiej przygody w Małopolsce.
W październiku zapraszamy na zbiory do Winnicy Goja oraz Winnicy Wieliczka. Uczestnicy poznają winiarzy pasjonatów, którzy opowiedzą o swojej pracy i miłości do winorośli oraz pokażą proces tworzenia wina od podstaw.

Program inauguracji Małopolskiej Jesieni Enologicznej
28 września 2016
Pałac Biskupa Erazma Ciołka, ul. Kanonicza 17

12:00-14:00 Masterclass - Wina Austriackie i Rumuńskie

Winnica Vereinte Winzer - Hans Dowitch
Blaufränkisch CLASSIC 2015
HOCHÄCKER Blaufränkisch 2013
MITTELBURGENLAND DAC
DÜRRAU Blaufränkisch 2012
MITTELBURGENLAND DAC Reserve
ARACHON T∙FX∙T 2013
ARACHON T∙FX∙T 2007

Winnica Lacerta – Mihai Necula
LacertA Cuvée IX 2013
LacertA Cuvée X 2013
LacertA Merlot Reserva 2011
LacertA Rosé 2015
LacertA Shiraz 2013

14:00-15:00 zwiedzanie galerii Muzeum Narodowego z przewodnikiem, przerwa na kawę i poczęstunek

15:00-17:00 Masterclass Barolo - Stafano Gagliardo z winnicy Gianni Gagliardo i przedstawiciel Accademia del Barolo

Nebbiolo d’Alba San Ponzio 2012
Barolo Gianni Gagliardo 2012
Barolo Serre 2012
Barolo Preve 2012
Barolo Preve Riserva 2009
Barolo Preve Riserva 2004

19:30 Kolacja w Restauracji Pod Aniołami ( ul. Grodzka 35) z udziałem prelegentów oraz Konsula Honorowego Austrii

MENU
Przystawka Szefa Kuchni
Półgęsek wędzony według staropolskich receptur
podany z żurawiną i roszponką
Przystawka na zimno
Pasztet z wielu mięs podany z marynowaną gruszką i śliwką w occie
Przystawka na ciepło
Świeże borowiki z patelni przygotowane na maśle z szalotką
Zupa Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi
Danie główne płonące Comber z sarny marynowany w ziołach, pieczony w całości,
podany w ogniu z sosem myśliwskim na czerwonym winie z leśnymi grzybami i kluską śląską
Deser
Jabłka i śliwy z polskich sadów zapiekane na czerwonym winie z cynamonem, z migdałową kruszonką podane w ogniu

Bilety: Pojedynczy Masterclass- 80 zł
Pakiet: Masterclass - 120 zł
Pakiet: Masterclass + kolacja 220 zł
Kolacja -120 zł