08.11.2016 GĘSINA W NIEDŹWIEDZIU, ODSŁONA DRUGA (Warszawa)

8 listopad w godzinach 18.30-20.30


GĘSINA W NIEDŹWIEDZIU
Listopad miesiącem gęsiny? Zdecydowanie tak. Już w 1630 r. Kasper Twardowski pisał "Polacy zaś ten zwyczaj mają, w dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają". Z ogromną ochotą wskrzesimy zwyczaje radosnego ucztowania.
A więc na stół wjeżdża gęsina. I obowiązkowo w towarzystwie wina.
Tym razem połączymy smaki rodzimej kuchni z winami z różnych zakątków starej, dobrej Europy. A wszystko kosztować będziemy w magicznej atmosferze winnych opowieści, osnutych duchem Św. Marcina.
Kobiety i Wino, słynący z wybornej kuchni Kafe Zielony Niedzwiedź oraz M&P Alkohole i Wina Świata - Salon Katowice zapraszają do wspólnego celebrowania kultury i tradycji. O wodę, jakże niezbędną, zadba niezrównana Kinga Pienińska

na miły początek
Cidre Brut Louis Lauriston, skomponowany z ponad 50 odmian jabłek

pasztet z gęsich wątróbek, aromatyczna redukcja jabłkowa
Weinbiet Riesling Classic 2015, delikatna słodycz brzoskwiń

półgęsek z piernikiem i soczystą gruszką
Langwedockie Syrah Rose, Arrogant Frog Ribet Pink, wiśnie i czerwone kwiaty

gęsie udo, długo i wolno gotowane, aż do obłędnej miękkości, jabłko
Pinot Noir, Maurice Schueller, czerwone owoce, aromatycznie i mailnowo

Calvados.... to coś więcej niż trunek, to sposób bycia...

gęsia pierś z lekko słodką i dymną suską sechlońską
Cabernet Franc Chinon Bernard Baudry Les Grezeaux, intensywne, gładkie, harmonijne

sernik, sławny sernik... maślany, aż w ustach się rozpływa
Beres Tokaji Szamorodni Edes, morela i pigwa, krągły i elegancki

Zapraszamy

koszt: 110 zł/os
bilety: gesinawniedzwiedziu.evenea.pl