14.12.2016 NOWA OSOBOWOŚĆ KUCHNI I WIN MOŁDAWII (Dwór Sieraków)

14 grudnia w godzinach 20:00-23:00



Zapraszamy na kolację i degustację

NOWA OSOBOWOŚĆ KUCHNI I WIN MOŁDAWII

połączoną z prezentacją win Château Vartely INDIVIDO
Dwór Sieraków, 14 grudnia (środa) 2016, godz. 20.00 Autokar z Krakowa (stacja BP przy Rondzie Matecznym) o godz. 19.00

Menu degustacyjne inspirowane tradycyjną mołdawską kuchnią przygotuje Janusz Fic, Szef Kuchni Dworu Sieraków, nominowany przez przewodnik Gault&Millau w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej,
po raz trzeci z rzędu oznaczony dwoma czapkami Żółtego Przewodnika.
Prowadzący: Justyna Korn-Suchocka i Wojciech Giebuta

MENU I WINA

Aperitif
Pasta z pieczonego bakłażana na gryczanym blinie i grillowanej polencie
Individo Traminer • Sauvignon Blanc, Codru, Środkowa Mołdawia

Pierwsza przystawka
Plăcintă – z bryndzą, z kapustą i z dynią
Individo Feteasca Regală • Riesling, Codru, Środkowa Mołdawia

Zupa
Zeamă – tradycyjna zupa z kurczaka na kwaśno

Druga przystawka
Całkowicie niemołdawskie ślimaki na trzy sposoby
Individo Rosé Cabernet Sauvignon • Merlot, Bugeac, Południowa Mołdawia

Pierwsze danie główne
Mămăligă i spółka – czyli najbardziej tradycyjny sposób podania polenty: z bryndzą, pieczonym czosnkiem, kwaśną śmietaną i wieprzowymi polędwiczkami.
Individo Fetească Neagră, Bugeac, Południowa Mołdawia

Drugie danie główne
Pieczona w warzywach jagnięcina podana z „polentowym purée”
Individo Rară Neagră • Malbec • Syrah, Bugeac, Południowa Mołdawia

Deser
Suszone śliwki nadziewane orzechami, podane z pikantnym czekoladowym fondue
Individo Merlot • Cabernet Sauvignon, Bugeac, Południowa Mołdawia

Dla dziennikarzy, blogerów i osób z branży winiarskiej wstęp wolny po wcześniejszej rezerwacji miejsc.
Zapewniamy transport (Kraków-Dwór Sieraków-Kraków) - konieczna rezerwacja miejsc.
RSVP – Katarzyna Mączka, 691 861 009, k.maczka@wine-service.pl