21.02.2017 WARSZTATY KULINARNE - KUCHNIA GRECKA Z DEGUSTACJĄ WIN GRECKICH (Poznań)

21.02.2017 w godzinach 18:00-20:30


Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na warsztaty kuchni greckiej. Grek – Theodoros Vogdanos - zabierze nas w podróż po smakach słonecznej Hellady, której kuchnia uważana jest za kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej. Cechuje się zdrowymi i prostymi daniami, które zaspokoją najbardziej wyszukane podniebienia.
Podczas warsztatów kulinarnych opierać się będziemy na tradycyjnych produktach greckich. Wydarzeniu będzie towarzyszyła degustacja przygotowanych dań z dobranymi do nich greckimi winami.

 
Menu
Mousaka
Ser Manouri z pesto rukoli i migdałów na pomidorach
Zapiekane sery greckie na placku pitta bread z rukolą i suszonymi pomidorami
Tropitakia
Ser cypryjski Halloumi na grillowanym greckim pieczywie z oliwą bazylikową
Sos tzatziki
Baklava

Wina do dań
Ktima Biblia Chora White, PGI Pangeon (60% Sauvignon blanc, 40% Assyrtiko) 2016
Sigalas Assyrtiko Athiri, PDO Santorini (75% Assyrtiko, 25% Athiri) 2015
Ktima Gerovassiliou Malagousia, PGI Epanomi (100% Malagousia) 2015
Domain Mega Spileo red, PGI Achaia (60% Mavrodaphne, 40% Mavro Kalavritino) 2010
Ktima Gerovassiliou Avaton, PGI Epanomi (50% Lemnio, 30% Mavroudi, 20% Mavrotragano) 2013



Theodoros Vogdanos –szef kuchni i właściciel tawerny Mykonos w Poznaniu oraz restauracji el Greco w Warszawie. Kucharz z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w renomowanych restauracjach na Mykonos, Krecie i Atenach, proponuje zdrową, smaczną i lekką kuchnię śródziemnomorską bazującą na produktach sprowadzanych z Grecji – najlepszej oliwie z oliwek, serach – fecie, manouri, gravierze, smacznych oliwkach, suszonych pomidorach, greckich marynatach i przyprawach.
 
Termin warsztatów:
21 lutego (wtorek) godz. 18:00 - 20:30
Cena: 170zł
Zapisy pod adresem:
akademia@spot.poznan.pl
Liczba miejsc ograniczona.
Sponsor:
EuroFoods Gastro