29.03.2017 PREMIERA WINA - GRUENER VELTLINER PULI SELECTION BY TONI ZOEHRER (Warszawa)

29.03.2017 w godzinach 18:00-23:00



Są wina dobre, są wina bardzo dobre, są wreszcie wina niezwykłe. Każdy z dobrych winiarzy ma w swojej piwnicy trunki, którymi obala istniejące stereotypy, łamie przyzwyczajenia, zachwyca ponad zwyczajną miarę. Niezwykłość wina bierze się z tego wyjątkowego dotyku, osobistego rysu, czasem szalonej decyzji lub nieprawdopodobnej pracy.

Każdy, kto ociera się o winiarski świat chciałby uczestniczyć się w procesie powstawania takich perełek. W lutym 2016 roku Zbyszek Kmieć - współwłaściciel Zielonego Niedźwiedzia - spędził wiele godzin w piwnicy Toniego Zoehrera w Krems, gdzie wspólnie wybierali próbki najlepszych Veltlinerów z poprzedniego, znakomitego rocznika. Potem przyszedł czas na kupażowanie: ile Veltlinera z tej, a ile z tamtej parceli, ile tego z tanka, ile tego z tamtego, ile z tej, a ile z tamtej beczki.

Wreszcie efekt. Gruener Veltliner Puli Selection z zielonym niedźwiedziem na etykiecie. Cel był prosty – zrobić najlepszego możliwego Gruenera.

29 marca 2017 w obecności winiarza pokażemy to wino i otworzymy pierwsze butelki.

Zapraszamy na kolację, zapraszamy na rozmowy z winiarzem.
 
Wieczorem, w dniu premiery Gruener Veltliner Puli Selection od Toniego Zoehrera w niedźwiedziowej karcie pojawią się następujące dania dedykowane temu winu:
 
  • Nerki i móżdżek jagnięcy z pirogiem biłgorajskim, brukselką i przepiórczym jajkiem
  • Tatar z daniela z majonezem z chleba żytniego, burakiem, czosnkiem niedźwiedzim, dymką i szalotką
  • Gicz z jagnięciny uhruskiej z plackiem ziemniaczanym, cebulą, burakiem i kapustą włoską;
  • Jesiotr z Konina w śmietanie z pierogami z puree ziemniaczanym, brukselką, porem i czosnkiem niedźwiedzim.
 
Zapraszamy w środę 29 marca!